Soal Jawab & Isu Pilihan Kerja Di 7 Eleven & Hukum

Kerja Di 7 Eleven & Hukum

  • PDF
(29 votes, average 4.59 out of 5)

HUKUM KERJA DI 7 ELEVEN

SOALAN:

Di sini saya ingin ajukan satu soalan, bagaimana hukum pendapatan saya sekiranya saya bekerja di kedai 24 jam yang agak terkenal iaitu 7eleven, kedai ini ada menjual minuman arak, adakah saya termasuk dalam gologan orang yang dilaknat oleh Allah ?

JAWAPAN UZAR :

Secara umumnya, kerja sebagai cashier di pasaraya termasuk 7 eleven adalah halal. Bagaimanapun jika ada orang membeli arak dan melakukan pembayaran di kaunter anda, tatkala itu anda turut mendapat dosa dan laknat Nabi SAW kerana ia dianggap telah membantu pembelian arak itu. Demikian juga jika pekerja itu seorang pembantu yang menyusun dan semak stok arak dan lain-lain yang diharamkan, apa sahaja yang berkait dengan menyusun arak, mempamerkannya adalah berdosa.

Perlu difahami, tidak semua perkara haram sama tahap berat dosanya, ada yang dosa besar dan ada dosa yang lebih kecil. Allah SWT lebih mengetahui, bagi mendapat lebih jelas panduan hukum dalam hal ini adalah hadith Nabi SAW :-

عن أَنَسِ بن مَالِكٍ قال لَعَنَ رسول اللَّهِ في الْخَمْرِ عَشْرَةً عَاصِرَهَا وَمُعْتَصِرَهَا وَشَارِبَهَا وَحَامِلَهَا وَالْمَحْمُولَةُ إليه وَسَاقِيَهَا وَبَائِعَهَا وَآكِلَ ثَمَنِهَا وَالْمُشْتَرِي لها وَالْمُشْتَرَاةُ له

"Rasulullah saw melaknat tentang arak, sepuluh golongan: (1) yang memerahnya, (2) yang minta diperahkan untuknya, (3) yang meminumnya, (4) yang membawanya, (5) yang minta dihantarinya, (6) yang menuangkannya, (7) yang menjualnya, (8) yang makan harganya, (9) yang membelinya, (10) yang minta dibelikannya." (Riwayat Tarmizi dan Ibnu Majah : Tirmidzi : Hadith Gharib : Al-Munziri dalam At-Targhib: Perawinya thiqah )"

Dalam menghuraikan hadith ini dan kaitannya dengan cashier :-

وآكل ثمنها المشتري : أي للشرب أو للتجارة بالوكالة وغيرها

Ertinya : Pemakan harta dari jualan arak yang dibeli pelanggan : iaitu samada untuk diminum atau untuk dijadikan barang dagangan melalui wakil ( Mirqat al-Mafatih, 6/22)

Dan juga sebuah lagi hadith

عن جَابِرِ بن عبد اللَّهِ رضي الله عنهما أَنَّهُ سمع رَسُولَ اللَّهِ  يقول عَامَ الْفَتْحِ وهو بِمَكَّةَ إِنَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ حَرَّمَ بَيْعَ الْخَمْرِ وَالْمَيْتَةِ وَالْخِنْزِيرِ وَالْأَصْنَامِ

Ertinya : Dari Jabir r.a berkata ia mendengar Rasulullah SAW bersabda pada hari pembukaan Mekah, sesungguhnya Allah dan rasulNya mengharamkan penjualan arak, bangkai, khinzir dan berhala. ( Riwayat al-Bukhari, 2/779)

Secara ringkasnya, ini bermakna kerja sebegini boleh menyebabkan pendapatannya bercampur halal dan haram. Keadaan ini boleh diselesaikan dengan memperuntukan sedeqah sebahagian dari harta setiap bulan kepada faqir miskin. Ia bergantung kepada iman kita, jika ingin rasa lebih tenang, sedeqahlah dalam jumlah yang wajar dengan keterlibatan penjualan arak tadi.

Adapun jual kondom di 7 eleven agak sedikit berbeza, kerana kita tidak dinafikan ada suami isteri yang membelinya juga, ia adalah halal

Adapun, bagi yang berlagak bagai suami isteri lalu membelinya untuk perzinaan mereka, cashier yang tidak mengetahui tidak terlibat dalam dosa tersebut, kecuali jika dalam sesetengah keadaan ada cashier yang mempunyai rakan-rakan muda yang diketahui kaki berzina, lalu meminta bantuan untuk membeli kondom dari kedai yang dijaga oleh rakannya. Ketika itu, bantuan itu menjadikan tindakannya adalah haram dengan dosa besar. Wallahu'alam.

Sebagai akhirnya, saya berasa lega kerana di beberapa buah pasaraya, mereka memisahkan kaunter pembayaran barangan tidak halal dibuat di kaunter khas yang dijaga oleh bukan Islam. Ia baik bagi menjaga kebajikan pekerja Islam.

Sekian

Ust Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/

12 Jun 2007

BERIKUT SATU RESPOND DARI BEKAS PEKERJA 7 ELEVEN BY EMAIL

Sent By : m4me4mouse@xxxxxxxxxxx

Assalamu Warahmatullah a'alikum...

Berdasarkan dalil dr hadis Nabi Muhammad S.A.W yg UZAR utarakan,
jelas menunjukkan bahawa bergelumang dengan ARAK itu haram (jelas dan
nyata), sekali pun hanya menyusun...

Dikesempatan ini, sy ingin berkongsi pengalaman bersama pembaca
sekalian. Sy pernah bekerja di 7-eleven (7E)penghujung tahun 2005
dlu, dek kerana rase dh tak tau nk buat ape, dengar plak kawan pun
ade keje kt 7E ni, so sy apply, dpt, then tros keje esoknya...
Setelah bekerja, br sy sedar, yg 7E ni ade jual ARAK, tp sy terpaksa
jgak keje dlu sbb mase interview dh janji nk keje, lgpun mmg xde keje
selain tu mase tu. kemdian sy ketahui antara tugas sy adlh berkaitan
dgn ARAK. Menjadi pekerja di 7E semua kerja perlu dibuat, no excuses,
kalo keje x siap, store x kemas ke, brg x susun ke,brg abis x tambh
ke mmg kena marah ngan store manager, so, nk x nk mmg kene buat.
Tp sy sedaya upaya mengelak dr membuat kerja berkaitan dgnnya, susun
ke, kire stok ke, lbh2 lg jualkan. Malangnye, sy jadi serba salah nk
bg kerja tu kat teman sekerja kerana dorang pun Islam jugak, (mmg
diakui hampir semua store 7E dijaga olh org melayu muslim)tp dorang
bwat tnpa disuruh (dorang rase itu tggjwb sbg pekerja), so sy
selamat...


Tp yg bwat sy btol2 tertekan bile keje kat 7E ni, bile budak (remaja
melayu Muslim) dtg NK BELI ARAK!! (mase tu dhla bula RAMADHAN,
RAMADHAN!!!!!) bile tanye, die kate india mintak belikan, sy pun mls
nk bertengkar, tgk keadaan budak tupun lain mcm je...(kesilapan sy yg
amat sy kesalkan)...
sejak pd tu, sy bertekad nk berenti keje 7E, akhirnye x lame sy dpt
pluang (kalo anda bertanya kenapa perlu tunggu peluang baru nk
bernti, sy beranggapan kononnye sy klua/resing dgn care baik laaa,
maaf, ni pnadangan peribadi). dan kerana merasakan was2 dgn gaji yg
sy perolehi, sy tulis setiap perbelanjaan makan minum sy yg sy
gunakan duit hasil keje 7E ni.
Moralnya; kpd yg nak keje @ yg msh bekerja di 7E (dgn arak ni),
fikirlah dgn sewajarnya hukum islam mengenainya kerana melibatkan
keberkatan hidup anda juga didunia ini & akhirat kelak... Wallahu
a'lam



Add this page to your favorite Social Bookmarking websites

Add comment


Security code
Refresh

Pengumuman

Wang, Anda dan Islam
Panduan Perbankan Islam

Untukmu Wanita

 
Untukmu Umat
Formula Solat Sempurna
Murabahah
 A Comprehensive Prayer FormulaContracts and The Products of Islamic Banking
Akidah dan IbadatRiba
cover_maqasid_arab 
Money, You and Islam
 cover_bicaralah_new ledakan_FB 
indahnya_hidup_politikcover_jangan_berhenti_berlari


 

Ruangan Iklan




RSS Feed

Pengisian Terkini Pengisian Terkini

Statistik

Site Meter

Pelawat

Now online:
  • 40 guests
Latest members:
  • Mohd Nasir

Komen Terbaru

You are here: Soal Jawab & Isu Pilihan Kerja Di 7 Eleven & Hukum