Peribadi, Tazkirah & Fikir Kerjaya : Rancanglah Jadi Pakar

Kerjaya : Rancanglah Jadi Pakar

  • PDF
(8 votes, average 4.75 out of 5)

Kerjaya dan Pengkhususan

: Dilema & Realiti

Oleh

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

 

job2.jpg

 

Semasa waktu rehat usai memberikan pengisian ceramah di Leeds pada 14 Mac 2009 yang lalu, saya diajukan soalan yang sama dengan soalan oleh beberapa orang pelajar di Imperial College, London tahun lepas dan beberapa tempat ceramah saya yang lain. Oleh kerana, persoalan ini kerap dibangkitkan, saya kira elok untuk saya kongsikan sedikit manfaat buat pembaca lain.

   

Mereka bertanya berkenaan kerjaya dan career selepas tamat belajar.

"Bagaimana ingin menjadi pakar sesuatu bidang sedangkan kita mempunyai banyak minat?"

"Saya dalam bidang perakaunan dan undang-undang, yang mana satukah lebih baik untuk saya jadikan kerjaya?"

"Adakah mesti mendahulukan bidang yang diminati sahaja sedangkan adakalanya ia kurang mendapat tempat dalam industri pekerjaan?'

 

Begitulah serba ringkas bentuk-bentuk soalan mereka.

   

MENYUSUN MINAT DAN PELUANG

Anda perlu menyusun atur minat agar ia boleh diterjemahkan kepada kepakaran dengan kemas dan beransur-ansur.

Sememangnya boleh untuk menjadi pakar dalam semua bidang yang diminati namun senarai panjang minat itu perlu disusun sebaiknya, saya menasihatkan anda agar memilih satu dahulu sebagai induk career. Fokus dan sasaran untuk diri anda menjadi terkehadapan di dalam satu bidang  terlebih dahulu.

Dalam masa sama bidang-bidang lain yang diminati perlu juga sentiasa dikemaskini atau ‘update' dengan maklumat baru di bidang tersebut. Jika tidak mendalam sekalipun, namun perhatian kepadanya perlu ada khususnya bidang yang menduduki tempat kedua dalam senarai panjang anda. Malah beberapa pencapaian dalam bidang minat kedua ketiga dan keempat masih boleh diusahakan serentak ketika anda sedang komited dalam satu bidang yang paling utama.

Saya sememangnya memberikan komitmen kepada bidang muamalat tetapi ia tidaklah sampai menghalang saya menghasilkan karya tulisan, analisa dan ceramah dalam bidang solat, keluarga, isu semasa dan lain-lain isu fiqh. Namun tumpuan utama dan kebanyakan masa dihabiskan untuk mendalami kajian terkini bidang Fiqh Muamalat. Demikianlah..

Ada seorang pelajar yang memberitahu saya, ia minat menjadi penulis novel, tetapi kini dia sedang mengambil jurusan kejuruteraan, dalam masa yang sama ia juga minat perbahasan ilmiah berkenaan Islam.

Tatkala itulah dia perlu mengatur minatnya dan apa yang sedang di hadapannya sekarang. Jika ia benar-benar merasakan minatnya terhadap novel terlalu tinggi. Bagi saya first degree (ijazah pertamanya) mahu tidak mahu perlu diselesaikan terlebih dahulu. Ia penting sebagai back up bagi segala kemungkinan.

 

KEPERLUAN MENJADI SPECIALIST

Selepas kita meletakan satu priority bidang yang ingin dijadikan asas kerjaya, langkah seterusnya adalah mengkaji dan mengetahui cara dan kaedah bagi mencapai target itu. Setiap bidang punyai jalan masing-masing.

Sebagai contoh tadi, seorang pelajar kejuruteraan yang ingin menjadi novelis. Maka jalan untuk menjadi pakar dalam penulisan novel, tentulah seperti berikut :-

      a-    menggunakan waktu-waktu terluang dan  kosong dengan mengasah bakat penulisan novel, dimulakan dengan penulisan-penulisan mudah di blog sendiri,

 

      b-     Mengenalpasti majalah untuk menghantar karya bagi mengenalpasti kualiti penulisan sudah mencapai standard majalah atau tidak,

 

       c-    Menghantar karya ke ruangan cerpen akhbar.

   

      d-    Menyertai pertandingan cerpen pendek,

   

      e-     Mula menjalin hubungan dengan persatuan penulis dan berhubung dengan penulis-penulis berpengalaman.

   

      f-     Memperbanyakkan bacaan berkenaan teknik tulisan sastera dan kaedah menjadikannya sastera berisi ilmu. Bukan sastera biasa.

   

g-    Mencari tema cerpen yang masih kurang di dalam pasaran.Elakkan cerpen cinta remaja muda mudi yang dibuai kelalaian.

 

h-    Setelah memperolehi keyakinan diri melalui beberapa hasil penulisan yang diterbitkan, bolehlah menjinakkan diri dengan penerbit buku bagi memulakan langkah seterusnya, iaitu membuku sebuah novel..dan begitulah seterusnya

 

 

Panjang lagi langkahnya cuma saya ingin memberikan idea, setiap bidang yang ingin anda jadi pakar di dalamnya memerlukan pengetahuan awal berkenaan : -

* Ilmu asas dan advance yang diperlukan ; kita tidak akan menjadi pakar jika ingin terus melompat dan mempelajari ilmu advance dalam sesuatu bidang sedangkan masih tidak masak berkenaan ilmu asas dan basicnya. Sebagai contoh seorang pakar atau specialist kewangan Islam, patut tahu setiap jenis aqad, elemen haram dalam kewangan, dalilnya, asas sistem perbankan moden, wang, istilah-istilah biasa dalam fiqh muamalat dan kewangan moden. Juga ilmu Usul Fiqh dan Kaedah Fiqhiyyah selain nas-nas utama Al-Quran dan Hadis dalam bidang kewangan. Juga bahasa perantaraan apa yang perlu, bahasa arab, english dan sebagainya.

*  Sumber ilmu dan maklumat ; seorang pakar dan specialist digelar sedemikian kerana mendalam dan jauhnya coverage ilmunya, pengamatan dan pengalamannya dalam bidang tersebut. Justeru, perlu dikenalpasti dari awal apakah sumber ilmu dalam bidang ini, adakah di perpustakaan atau di pasaran?. Di bilik kuliah universiti atau pejabat korporat dan lainnya.

*  Institusi autoriti ; pakar mestilah mengenalpasti institusi berkaitan dalam bidangnya, jangan pula seorang yang mendakwa pakar daam bidang kewangan Islam tetapi tidak mengetahui apakah itu AAOIFI dan IFSB Ia hanya akan membuka aibnya.

* Buku rujukan utama ; pakar pastinya mampu merujuk dengan berkesan apabila timbul permasalah dalam bidangnya, tatkala itu sebarang buku dan rujukan wajib yang paling berautoriti dalam bidangnya hasil tulisan pakar silam dan semasa perlu diketahui. Dalam Bidang kewagan dan perbankan Islam contohnya, amat penting diketahui buku al-Ma'ayir As-Syar'iyyah oleh AAOIFI dan begitulah dalam bidang yang lain juga pasti adanya buku rujukan utama.

*  Role Model; elok jika anda punyai model dalam mencapai sasaran anda sebagai pakar, dengan demikian lebih mudah untuk diukur tangga kejayaan anda sudah semakin dekat atau sebaliknya.

*  Langkah-langkah praktikal ; Buatkan perancangan masa dan langkah praktikal satu demi satu, jangan terlalu ideal dalam merancang, kerana walau sehebat manapun target anda, jangan dilupa cabaran kehidupan di sekeliling masih perlu diberikan masa; isteri atau suami anda, anak, urusan teknikal di rumah dan keluarga, masyarakat setempat dan sebagainya masih punyai hak ke atas diri anda. Jangan abaikan mereka.

Tanpa memastikan checklist di atas telah selesai, seseorang akan sesat di tengah-tengah jalan menyebabkan sasarannya tidak kesampaian, terhenti di tengah jalan, akhirnya tidak pakar dalam semua bidang walaupun banyak bidang yang diminati dan boleh dikuasai.

Justeru itu, jika anda mensasarkan diri menjadi Perdana Menteri sebagai contoh, anda perlulah dari sekarang untuk memahami sistem politik dan terjun dalam bidang politik kepartian. Mengasah bakat dan menunjukkan bakat dalam bidang tersebut. Kerana bidang politik tidak memerlukan apa-apa sijil rasmi untuk menjadi pakar maka ramai orang mampu menjadi pakar dalam bidang ini, termasuk kaki menipu.

Demikian juga dalam bidang-bidang yang lain.

DI MANA KEKUATAN SEORANG SPECIALIST?

Sebagaimana yang saya sebutkan tadi, SESEORANG tidak akan digelar specialist atau pakar tanpa bacaan kitab dan sumber rujukan yang berulang sehingga puluhan atau ratusan kali di dalam bidangnya.

Terasa malu diri saya bila mengingati kembali, semasa saya menamatkan dua buah buku berkaitan kad kredit dalam Islam ketika di Jordan, saya merasakan sudah boleh berfatwa dalam bidang itu dan telah meliputi majoriti ilmu berkaitannya. Amat tertipulah saya ketika itu.

Saya menyedari keadaan itu hanya setelah pulang ke Malaysia dan berkecimpung dalam bidang kewangan secara aktif dan praktikal. Barulah disedari bahawa terdapat 80 % lagi ilmu dan perbincangan terperinci berhubung hal itu yang  tidak saya ketahui ketika di Jordan.

Oleh sebab itu, saya menasihati diri dan rakan-rakan agar memberikan pertimbangan lebih kepada panduan seorang specialist yang pakar, kerana kemungkinan panduan dan kalimah yang diberikan kepada anda adalah ringkas dan adakalanya mungkin kelihatan tidak mendalam, namun tanpa anda sedar, panduan itu dikeluarkan hasil cernaan ratusan buah kitab, puluhan kertas kerja, ratusan jam pengamatan, penelitian hujah pihak penyokong dan penolak selama berpuluh jam dan sebagainya. Kerana itulah mereka mampu menjadi pakar dan specialist.

Jika mereka seorang pensyarah universiti, hasil perulangan beratus jam itu, mampu sahaja mereka mengajar di dalam kelas atau menjawab soalan secara spontan dan mudah. Kebolehan itu tidak datang dengan mudah, ia datang dengan ratusan jam pembacaan, pemahaman dan kesimpulan dari puluhan kitab, buku, artikel dan kertas kerja.

Hasil sebab itulah anda perlu sasarkan untuk menjadi pakar dalam satu bidang sahaja terlebih dahulu, kerana anda perlukan ribuan jam untuk mencernakan hampir semua maklumat dalam bidang anda. Hanya selepas sampai satu peringkat barulah tepat untuk seseorang itu mengembangkan kepakaran kepada bidang lain pula.

Walaupun secara kebetulan pandangan pakar itu sama dengan orang biasa, namun asas dan foundation kepada lahirnya pandangan itu adalah tidak sama.

Dan jangan anda merasakan, apabila seorang pakar menulis dan disertakan sesuatu hujah, maka itulah sahaja hujjah yang dipunyai olehnya dan dijadikan asas dalam kesimpulannya. Pada kebiasaanya apabila seorang pakar menulis kepada orang awam atau bukan kalangan mereka yang takhassus dalam bidang tersebut, ia hanya mengeluar 40 % - 50 % dari buah ilmunya. Bakinya hanya akan dikeluarkan apabila perlu dan di dalam perbincangan sesama pakar. Malah jika dikeluarkan sekalipun, ia mungkin sahaja tidak dapat difahami oleh pembaca awam.

Saya bukan menulis ini untuk anda menghormati pakar secara membuta tuli, kerana bukan semua professor di Universiti itu pakar, bukan juga semua mufti itu reti dan specialist, bukan juga semua tuan guru atau tuan Syeikh itu pakar dalam semua bidang Islam, semua berhak menyaring dan menyemak pendapat individu sebegini. Kerana di zaman ini, ramai professor kangkung, Phd Beli, tuan syeikh sesat, mufti bermazhab wang, ustaz kaki kelentong dan lain-lain. Justeru, bijaklah dalam menapis.

PENGKHUSUSAN SAYA

Saya ada terbaca tulisan sahabat saya, Al-Fadhil Ust Hasrizal Abd Jamil berkenaan ilmu beliau dalam bidang muamalat, dan minatnya yang menjurus ke arah bidang kekeluargaan. Terima kasih atas sangka baiknya untuk mengkategorikan saya sebagai seorang yang specialize di dalam bidang muamalat. Sememangnya itu sasaran utama saya, iaitu specialist bidang Muamalat dan saya masih dalam perjalanan mencapainya, namun bukan itu sahaja, banyak lagi, cuma saya sedang menyusunnya satu demi satu dan bidang kewangan dan muamalat ini berada di bahagian yang teratas sekali buat masa ini.

Berkenaan mengapa saya menjadikannya bidang tumpuan utama dan karier, mungkin terlalu kompleks dan panjang untuk disenaraikan. Namun perlu diingat saya sendiri sebenarnya tidaklah begitu meminati bidang ini pada awalnya, cuma keperluan mendesak serta kekurangan ilmuan Syariah yang pakar dan specialist dalam bidang ini menjadikan saya memaksa diri yang tidak minat untuk menjadi minat.

Jika itu anggapan awal orang ramai dan rakan terhadap anda, ini bermakna anda sedang berada atas jalan yang betul untuk benar-benar menjadi pakar dalam bidang tersebut, malah bidang yang sedang anda sasarkan sudah terlihat jelas oleh rakan-rakan dan masyarakat. Ia suatu tanda yang positif.

Bagi saya, bidang muamalat ini sedang berkembang pesat dan masih di peringkat awal, justeru menceburi bidang ini sekaligus memberikan saya peluang untuk berada di dalam kumpulan hadapan atau lebih bertuah jika mampu menjadi pioneer yang bakal menunjukkan jalan kepada kebaikan dan perkembangan kewangan halal. Nabi s.a.w bersabda :-

من سن في الإسلام سنة حسنة فله أجرها ، وأجر من عمل بها من بعده من غير أن ينقص من أجورهم شيء

 

Erti : "Barangsiapa yang menunjukkan jalan dan mempelopori sesuatu kebaikan, lalu orang mengikutinya, baginya pahala sebagaimana mereka yang melakukannya" (Riwayat Muslim)

DI SAMPING KEBAIKAN AKHIRAT

Pastinya minat seseorang bercabang kepada pelbagai jenis dan bidang. Apa yang lebih penting adalah kebijaksanaan kita untuk memandu minat kita ke arah sesuatu yang mampu dan berpotensi memberikan ruang pahala selain manfaat dunia. Atau sekurang-kurangnya, kita punyai idea untuk mengubah suai kerjaya yang pada asalnya bukan dalam acuan keagamaan kepada paradigma baru yang membantu promosi kebaikan Islam.

Sebagai contoh melalui filem mungkin anda minat menjadi pakar filem, kartun, jurutera, akauntan, doktor, arkitek, petani moden, usahawan, mekanik dan banyak lagi. Benar, banyak kerjaya yang secara sekilas pandang bukan bentuknya seperti pendakwah, namun semua kerjaya masih boleh diniatkan sebagai ibadah, malah lebih dari itu, ia mampu diubah suai sehingga mampu menyumbang sesuatu untuk Islam secara langsung.

Tambahan lagi, seseorang pakar dalam bidang-bidang ini sebenarnya boleh dan tentunya mampu menguasai bidang Islam secara berasingan, menggunakan pengaruh dan pandangan tinggi masyarakat kepada status pakar dalam bidangnya untuk promosi Islam, masih boleh memanfaatkan kecerdasan aqal yang dianugerahi Allah swt yang adakalanya lebih tajam dari sensitiviti seorang ustaz dan lebih teliti dalam pembacaan hukum dan dalil dari seorang yang berlatar belakangkan pengajian agama.

Rancanglah ia sebaiknya, jadikan diri sebagai pakar dalam satu bidang terlebih dahulu dan pastikan ia boleh memberikan manfaat dunia dan akhirat.

Bidang pilihan saya iaitu kewangan Islam. Menurut penilaian saya, ia sesungguhnya membuka peluang pahala dan keredhaan Allah swt kerana usaha memperkembangan kewangan halal, menjauhkan manusia dari riba, gharar dan perjudian, selain itu ia turut menawarkan ganjaran keduniaan yang agak baik. Sebagai contoh, walaupun saya telah menjadi pensyarah (ahli akademik) dan tidak lagi bertugas sebagai full time Islamic banker, namun saya dapat melihat betapa banyaknya peluang kerja dalam bidang ini yang masih terbuka di hadapan mata, walaupun di ketika zaman kegawatan ekonomi ini.

Malah, sepanjang keberadaan saya di United Kingdom atas tujuan menyiapkan PhD, baru 8 bulan saya di sini, tawaran dan peluang kerjaya sepenuh masa atau part time dalam bidang kewangan dan perbankan Islam sentiasa wujud dan datang. Saya ada menerima pelbagai tawaran bertugas di Bahrain, Kuwait, Singapura, Malaysia, Qatar dan Dubai. Tawaran dengan jumlah pendapatan yang amat menarik, sehingga sebuah institusi menawarkan pendapatan sebanyak USD 210,000 setahun sebagai basic salary.  Banyak ?. Nah, jika anda inginkan tawaran yang sama, dewasa ini ia tidak semestinya hanya di fakulti kejuruteraan, kedoktoran dan lain-lain profesion yang sering dianggap berteraskan sains dan teknologi. Justeru, jangan lagi ada yang sentiasa serong pandangan dengan lulusan keagamaan.

Namun, perjalanan mencapai sasaran dan target perlukan displin tegas, justeru saya terpaksa menolak semua tawaran-tawaran kerja sepenuh masa (full time) kerana komitmen kepada sasaran yang telah digariskan. Saya kira, anda turut perlu komit dengan perancangan anda untuk menjadi pakar. Jika asyik terpesong ke sana dan ke sini kerana mengejar tawaran lumayan, matlamat akan asyik tertangguh dan akhirnya terpadam di separuh jalan.

IJAZAH PERTAMA BUKAN PENENTU

Satu lagi fakta yang ingin saya kongsikan, ijazah pertama anda tidak semestinya menentukan anda terhad untuk menjadi pakar dalam bidang tersebut sahaja. Saya sendiri ijazah pertama dari aliran Usuluddin, pengkhususan tafsir dan pentadbiran awam, namun sekarang saya sedang di dalan perjalanan dalam bidang Syariah dan Kewangan Islam.

Bagi saya, ijazah pertama hanyalah pembuka jalan, selanjutnya anda perlu merancang. Mereka yang telah beroleh ijazah pertama sebenarnya telah berjaya membuktikan capability diri untuk mempelajari pelbagai ilmu lain. Namun masih perlukan panduan dan guidance untuk menjadi pakar. Justeru, waktu untuk menentukan bidang apa yang ingin diceburi tidak tertutup oleh ijazah pertama anda. Terutamanya bagi mereka yang ingin menjadi pakar dalam bidang yang lebih terbuka seperti politik, penulisan novel dan cerpen.

Malah seorang lepasan ijazah sains, jurutera dan lainnya mampu menjadi pakar Fiqh Islam, tafsir dan lainnya jika kena cara dan jalannya. Boleh sahaja ia mengambil ilmu dari sijil-sijil rasmi di Universiti atau tidak rasmi di pondok-pondok dan pengajian khusus Islam yang lain. Yang penting bergerak ke hadapan dengan perancangan yang teliti dan dengan ilmu bukan secara sembrono.

Akhir kata, pasakkanlah ayat ini dalam diri di ketika membuat perancangan diri di atas dunia yang sementara ini. Firman Allah swt:-

يأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنظُرْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

Ertinya : Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat), dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. ( Al-Hasyr : 18 )

IKLAN KERJA KOSONG KEWANGAN ISLAM

kerana terlalu banyak permintaan untuk kepakaran Syariah di dalam bidang kewangan, di sini juga saya ingin mengiklankan satu kerja kosong bagi jawatan full time Shariah Advisor, berikut sedikit detailnya. 

Shape Financial Corp is looking for a person trained in Shariah and able to speak, read and write Arabic. English is required too. A young scholar (to be) is more than welcomed as Shape is willing to train and develop with the scholar.

Khusus buat tenaga muda dan baru dalam fiqh muamalat, inilah peluang keemasan anda. Bolehlah hantar resume atau CV kepada saya (tibyan2008@gmail.com) untuk dipanjangkan kepada Shape Financial Corp, InshaAllah aka bertugas di Kuwait. Detail lanjut di bawah :-

 

 

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

16 Mac 2009

 


Sharia'a Advisor Job Description
 
Appointments may be made through Alshaya Group International on behalf of SHAPETM or directly by SHAPETM.
 
Title: Initial title is Consultant progressing to Senior Consultant to Assistant Vice President to Vice President. Title may be joined to Sharia'a Auditor and Sharia'a Board Member.
 
Job Progression: Progress is based upon evidence of project completion, publication of research, product development work, and development of personal and corporate reputation.
 
Location: All posts are initially in Kuwait. Upon being named Sharia'a Auditor or Sharia'a Board Member and upon mutual agreement of the management, team member may be posted in a country other than Kuwait. For non-Kuwait based scholars, they must meet at least four times a year in Kuwait or a location appointed by SHAPETM.
 
Pay Scale: Starting pay is Kuwaiti Dinar 500 (five hundred) or as mutually agreed.
Participation in training payments made to the company starting at 20% for third party programs and 10% for Assessment Based Training & Certification delivery.
 
Benefits: Kuwait Based: Annual round trip economy tickets to country of origin for employee, spouse and up to two children. Cafeteria benefit of 10% of salary to be used for retirement, health or other personal needs.
 
Duties: The team member shall be asked to multi task in a number of different areas for the benefit of SHAPETM staff and clients, as well as the general public through the delivery of various training programs.
 
Analysis: From time to time, the team member will be asked to perform a Sharia'a analysis of generic business questions and issues relating to finance. The answer should reflect current consensus on the topic at hand and reflect the Quran and Sunnah.
 
Document Review: In the ordinary course of business, the team member will be asked to review transactional documents and procedures and reflect upon their Sharia'a compliance, provide suggestions, and solicit the advice of peers in the scholarly world.
 
Training: All SHAPETM staff are expected to participate in public and private training relating to Islamic finance. This work represents both a key opportunity for research and development based on practical interaction with our clients, and this is our de facto marketing program.
 
Material Development: SHAPETM owns a significant universe of slides including a dedicated universe for Assessment Based Training & Certification.
The team member shall assist in the ongoing development of slides, ancillary training materials, and supporting research.
 
Course Delivery: SHAPETM contracts with RedMoney Group, IIR Limited, Euromoney/DC Gardner and other professional and academic entities to deliver professional training in Islamic finance. Team member agrees to be available for no less than ten training days per annum as a formal employee of SHAPETM.
 
Question Development: SHAPETM and various partners seek accreditation for our Assessment Based Training & Certification Program. The team member will assist in the development of questions for each course in different levels of our Assessment Based Training & Certification Program.
 
Sharia'a Audit: Certain of SHAPETM clients require audit of their business performance to Sharia'a criteria set by their Sharia'a boards, external Sharia'a advisors, or AAOIFI standards. The team member shall assist in the performance of the audit and certification of compliance or non-compliance.
 
Product Development: The team member will be continuously involved in different aspects of Sharia'a product development for SHAPETM
 
Product Fatwa: From time to time, singly or as part of a team of scholars or AAOIFI qualified persons, the team member will be asked to produce a fatwa enabling or disqualifying a product or process as is appropriate in the qualified opinion of the team member and in conjunction with the team member's understanding of the Quran and Sunna and their application to fiqh.
 
General Sharia'a Knowledge Resource: Team member shall act as a general team resource person for matters relating to Sharia'a and its commercial applications.
 
As a general principle, SHAPETM seeks to comply with and act in accordance with AAOIFI's published standards, and to understand and project the IFSB standards and its clients. This will involve detailed research and application of the principles of the Holy Quran and the Sunna.

 Add this page to your favorite Social Bookmarking websites

Add comment


Security code
Refresh

Pengumuman

Wang, Anda dan Islam
Panduan Perbankan Islam

Untukmu Wanita

 
Untukmu Umat
Formula Solat Sempurna
Murabahah
 A Comprehensive Prayer FormulaContracts and The Products of Islamic Banking
Akidah dan IbadatRiba
cover_maqasid_arab 
Money, You and Islam
 cover_bicaralah_new ledakan_FB 
indahnya_hidup_politikcover_jangan_berhenti_berlari


 

Ruangan Iklan
RSS Feed

Pengisian Terkini Pengisian Terkini

Statistik

Site Meter

Pelawat

Now online:
  • 43 guests

Komen Terbaru

You are here: Peribadi, Tazkirah & Fikir Kerjaya : Rancanglah Jadi Pakar