Kewangan Hukum MLM : Jawapan JAKIM

Hukum MLM : Jawapan JAKIM

 • PDF
(45 votes, average 4.56 out of 5)

HUKUM MLM : JAKIM  MENJAWAB

Nama

mohd jamli.
E-Mail ?
mohdjamli@tv3.com.my.
Anda ingin komen tentang apa?
Hal Ehwal Islam
Aduan

Assalamualaikum

Saya ingin bertanya berkenaan trend skim cepat kaya internet seperti em-pay, swiss cash dan lain-lain.
Apakah hukumnya dari segi syariah?

Kenapa tidak diwar-warkan di media massa oleh pihak JAKIM sekiranya perkara itu adalah haram bagi umat islam menyertainya.

Terima kasih.


Jawapan


Secara umum Multi Level Marketing adalah suatu cara perniagaan alternatif yang berkaitan dengan pemasaran yang dilakukan melalui banyak level (tingkatan), yang biasa dikenal dengan istilah Upline (tingkat atas) dan downline (tingkat bawah), orang akan disebut Upline jika mempunyai Downline.

Pokok utama dari perniagaan MLM ini digerakkan dengan jaringan ini, sama ada yang bersifat vertikal atas bawah mahupun horizontal kiri kanan ataupun gabungan antara keduanya.

Kesatuan Fiqh Sedunia (Majma' Fiqh Islami) pernah mengeluarkan fatwa ke atas satu bentuk perniagaan MLM jenama PT Biznas yang disifatkan sebagai haram kerana ia adalah salah satu bentuk perjudian.

Selain itu, keputusan itu juga menafikan bahawa komisyen yang digunakan adalah komisyen atau upah brokerage sebagaimana didakwa.

Selain itu, Syeikh Salim Al-Hilali pernah mengeluarkan fatwa pengharaman dengan katanya : "Banyak pertanyaan berkenaan perniagaan yang diminati ramai.

Yang secara umum gambarannya adalah mengikuti kaedah piramid dalam sistem pemasarannya, dengan cara setiap anggota harus mencari ahli-ahli baru dan demikian selanjutnya.
Setiap anggota membayar yuran pada syarikat dengan jumlah tertentu dengan angan-angan mendapat bonus, semakin banyak anggota dan memasarkan produknya maka akan semakin banyak bonus yang dijanjikan.

Sebenarnya kebanyakan anggota MLM yang menyertai cara ini adalah hasil motivasi bonus yang dijanjikan tersebut dengan harapan agar cepat kaya dalam waktu yang sesingkat mungkin, padahal ia langsung tidak menginginkan produknya. Perniagaan jenis ini adalah perjudian murni, kerana beberapa sebab berikut, iaitu: 

1.  Sebenarnya anggota MLM ini tidak mahukan produknya, akan tetapi tujuan utama mereka adalah menyertai rangkaian piramid bagi mendapatkan kekayaan cepat apabila setiap ahli baru membayar yuran.

2. Harga produk yang dibeli sebenarnya tidak sampai 30% dari wang yang dibayarkan pada syarikat MLM. 

3.  Tujuan perusahaan adalah membangun jaringan individu secara berkesinambungan. Yang mana ini akan menguntungkan anggota yang berada pada level atas (Upline) sedangkan level bawah (downline) selalu memberikan nilai point pada yang berada dilevel atas mereka..

Status
Selesai.
Nombor Rujukan
1/3/2007
Tarikh     Nota:
     1. Aduan Awam ini akan diteliti dan dijawab oleh Pegawai Perhubungan Awam, JAKIM.
     2. Setiap borang yang dihantar hendaklah mengandungi hanya satu aduan sahaja.
     3. Jawapan yang diberikan adalah secara rasmi oleh pihak JAKIM kecuali dinyatakan sebaliknya.
     4. Borang ini mestilah menggunakan Browser Internet Explorer.

     RESPOND UST ZAHARUDDIN

     Sekrang telah keluar jawapn dari Badan berwajib. alhamdulillah. Jika inginbaa lanjut dan teliti tentang hukum MLM sila buka artikel yang telah saya keluarkan di

     http://www.zaharuddin.net/v1/index.php?option=com_content&task=view&id=222&Itemid=72

     Anda akan dapati bahawa jawapan JAKIM kelihatan sama dengan jawapan saya. Ia menunjukkan mereka bersetuju dengan kajian saya juga. AlhamdulillahAdd this page to your favorite Social Bookmarking websites

Add comment


Security code
Refresh

Pengumuman

Wang, Anda dan Islam
Panduan Perbankan Islam

Untukmu Wanita

 
Untukmu Umat
Formula Solat Sempurna
Murabahah
 A Comprehensive Prayer FormulaContracts and The Products of Islamic Banking
Akidah dan IbadatRiba
cover_maqasid_arab 
Money, You and Islam
 cover_bicaralah_new ledakan_FB 
indahnya_hidup_politikcover_jangan_berhenti_berlari


 

Ruangan Iklan
RSS Feed

Pengisian Terkini Pengisian Terkini

Statistik

Site Meter

Pelawat

Now online:
 • 28 guests

Komen Terbaru

You are here: Kewangan Hukum MLM : Jawapan JAKIM